Kiilto

Kemia – arkemme sankari ja ympäristö­innovaatioiden edelläkävijä

Kiilto

Kemia – arkemme sankari ja ympäristö­innovaatioiden edelläkävijä

Sen sijaan, että kemiaa syntyisi laboranttien koeputkissa, se on osa ympäristöämme. Luonnontiede, jonka avulla huippuasiantuntijat yhdistävät juuri oikeat ainesosat ratkaisuiksi arkemme tarpeisiin. Sen lisäksi, että kemianalan ammattilaiset tekevät kaikkensa kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi, voimme omassa arjessamme vaikuttaa ympäristömme hyvinvointiin monin tavoin.

Kohtaamme kemian arjessamme kaikkialla. Se huolehtii puhtaudesta ja varmistaa ravintomme turvallisuuden. Sillä rakennetaan kotimme ja maksimoidaan niiden paloturvallisuus.

Emme useinkaan tule ajatelleeksi kemian roolia arjessamme, ja hyvä niin. Silloin kemianteollisuuden ratkaisut toimivat, niin kuin ne on suunniteltu. Turvallisesti, tehokkaasti ja ympäristöä säästäen. Kemia on kirjaimellisesti osa hyvää elämää.

Arjen pienillä valinnoilla suuri vaikutus ympäristöjalanjälkeemme

Oman toiminnan ympäristökuormaa voi vähentää tehokkaasti pienillä valinnoilla. Moni harkitseekin esimerkiksi vaateostoksiaan tarkkaan, sillä vaatteiden valmistamisella on iso ympäristökuorma. Harva kuitenkaan suhtautuu pyykinpesuun samalla harkinnalla, vaikka se kannattaisi: jopa kaksi kolmasosaa vaatteen ympäristövaikutuksista syntyy nimittäin pesemisestä.  Ympäristökuormitusta vähentävät pesuaineen oikea annostelu ja täysien koneellisten peseminen sekä erityisesti oikea pesulämpötila.

Kun Kiillossa valmistetaan Serto- ja Erisan-pyykinpesuaineita, tuotekehityskemisti Tomi Peltonen on reseptin takana. Hän pitää suomalaisia melko taitavina pyykinpesijöinä, mutta pesuaineen annostelussa olisi parannettavaa.

– Pääosin suomalaiset ovat tarkkaa kansaa ja ohjeita noudatetaan melko hyvin, mutta ehkä kaikille pyykinpesu ei ole se kiinnostavin aihe. Silloin koneeseen saattaa mennä reiluja tulpallisia, Peltonen sanoo.

Helppo arjen ympäristöteko on mahdollista tehdä jo tuotetta valitessa.  Huomiota kannattaa kiinnittää niin pakkaukseen kuin sen sisältöön. Tuotteen etiketti sisältää runsaasti tärkeää tietoa esimerkiksi biohajoavuudesta, pakkausmateriaalista sekä pakkauksen kierrätettävyydestä.

Avain elämää mullistaviin innovaatioihin

Kemian merkitystä arjessamme on helppo havainnollistaa eri tilojen kautta. Erilaiset pesu-, siivous-, ja desinfiointiaineet löytyvät pesu- ja kodinhoitohuoneista, märkätiloissa vedeneristeet, saumausaineet ja silikonit ovat välttämättömyys, seinät ja lattiat on tasoitettu, ja keittiön tasolta löytyvät elintarvikepakkaukset sisältävät turvallisesti puhtaissa olosuhteissa tuotettua ruokaa. Huonekalumme pysyvät monilta osin koossa liimalla ja kosmetiikka kulkee mukanamme matkoillakin. Kiillosta löytyy osaamista näihin kaikkiin.

Arjen mahdollistamisen lisäksi kemiassa piilee myös valtava potentiaali maailmaa mullistaviin innovaatioihin, myös ilmastonmuutosta vastaan. Peltosen kollegoina Kiillossa toimii noin 50 muuta tuotekehittäjää, jotka tutkivat työkseen mahdollisuuksia ympäristöystävällisempien raaka-aineiden, tuotteiden ja pakkausten kehittämiseen. Yhteistyö muiden yritysten, tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa luo hedelmällisen pohjan kestävämmän tulevaisuuden kehittämiselle.

Liimaa ilmasta

Vaikka kodin puhtauteen liittyvät tuotteet saattavat olla monelle tutuin linkki Kiiltoon, kemiaa tarkastellaan Kiillossa neljän eri liiketoiminnan näkökulmasta. Rakentaminen, teollisuuden liimat ja palonesto, ammattihygienia sekä kuluttajatuotteet kattavat suuren määrän arjen kohtaamisistamme kemian kanssa.

Kiillossa tuotetaan esimerkiksi vuosittain noin 20 miljoonaa kiloa erilaisia liimoja. Liimoissa yleisesti käytetty raaka-aine on polyuretaani, jolla on myös lukemattomia muita arkielämän käyttökohteita. Tyypillisesti siitä valmistetaan esimerkiksi vaahtomuovituotteita, kuten patjoja ja pehmusteita.

VTT:n luotsaamassa tutkimuksessa ilmasta kerätystä hiilidioksidista ja vedystä muodostetaan erilaisia raaka-aineita, joita voidaan käyttää esimerkiksi liimojen valmistuksessa. Toimialan ympäristöjohtajaksi tähtäävä Kiilto tutkii parhaillaan mahdollisuuksia hyödyntää VTT:n tuottamaa raaka-ainetta polyuretaaniliiman valmistuksessa.

Toinen kansainvälistäkin kiinnostusta niittänyt esimerkki Kiillon innovaatioista on maailman ensimmäinen biohajoava liima. Se mahdollistaa esimerkiksi take away -pakkausten kompostoituvuuden sataprosenttisesti. Moni ei tule ajatelleeksi, että pakkausmateriaalin lisäksi pakkaus sisältää aina myös sen koossa pitäviä materiaaleja.

Lupaus ympäristölle edellyttää toisinajattelua

Kiillon toimintaa ohjaa Lupaus ympäristölle. Se on kunnianhimoinen osa yrityksen kulttuuria ja kattaa Kiillon koko toiminnan tuotteiden sisällöistä ja pakkauksista logistiikkaan ja energiaratkaisuihin. Myös Peltonen on mukana työryhmissä. Kiilto pyrkii alansa ympäristöjohtajaksi ja se on Peltoselle iso arvo.

Kiillon tavoitteena on esimerkiksi se, että vuoteen 2025 mennessä 70 prosenttia pakkauksista on joko uudelleen käytettäviä tai kierrätysmateriaalista valmistettuja. Hiilineutraaliuteen Kiilto tähtää jo vuonna 2028. 

Peltonen toivoo, että muutkin yritykset seuraisivat ympäristötyössä Kiillon jalanjälkiä.

– Olisi hienoa nähdä, että oma työ poikii ympäristövastuullisuutta koko alalle. Haluan uskoa, että olen ollut viemässä koko kemianteollisuutta kohti hiilineutraaliutta, Peltonen sanoo.

 

Vinkkejä kodin ympäristötekoihin:

  • Pese pyykit oikeassa lämpötilassa täysinä koneellisina. Muista kiinnittää huomiota pesuaineen oikeaa annosteluun
  • Valitse nopeasti biohajoavia pesuaineita. Esimerkiksi Erisan Pyykinpesunesteen pesuaktiiviset aineet ovat 100 % nopeasti biohajoavia.
  • Kierrätä kodin pakkausjäte pakkauksen ohjeen mukaisesti. Tällöin pakkausmuovi voidaan hyödyntää uudelleen.
  • Käytä erilaisilla pinnoilla niille tarkoitettuja puhdistusaineita. Näin voidaan pidentää pinnan käyttöikää.
  • Valitse lähellä tuotettuja tuotteita. Esimerkiksi Kiillon kodinpuhdistustuotteet valmistetaan Hankasalmella aurinkoenergialla.
Tomi Peltonen's photo

Tomi Peltonen
Tuotekehityspäällikkö
Kiilto