Teknos

Miten maalataan Jopo? Kestäviä maalipintoja jauhemaalilla

Teknos

Miten maalataan Jopo? Kestäviä maalipintoja jauhemaalilla

Kestävyys, monipuolisuus ja ympäristöystävällisyys – ne ovat jauhemaalien vahvuuksia. Maaliyritys Teknos tuottaa vuosittain kymmenen miljoonaa kiloa täysin liuotteettomia jauhemaaleja, joilla pinnoitetaan monet arjen ympäristöistä tutut asiat ja esineet.

Pyykinpesukone, mikro, jääkaappi, vesi- ja sähköpatterit, polkupyörät, auton vanteet. Monet joka kodista tutut kodinkoneet ja esineet on maalattu jauhemaalilla.

Jauhemaali on nimensä mukaisesti hienoa pulveria, joka muistuttaa koostumukseltaan enemmän vehnäjauhoja kuin perinteistä, pensselillä siveltävää maalia. Yleensä jauhemaalilla pinnoitetaan erilaisia metallisia pintoja. Mutta miten jauheella oikein maalataan?

– Maalattava pinta ruiskutetaan ensin sähköstaattisesti varatulla jauheella, jonka jälkeen se siirretään polttomaalattavaksi 160–200-asteiseen uuniin. Uunissa jauhe sulaa ja muodostaa kovan ja tasaisen maalipinnan, selittää maalitehdas Teknoksen myyntijohtaja Harry Kouri.

Teknos valmistaa noin kymmenen miljoonaa kiloa jauhemaalia vuodessa. Esimerkiksi Genelecin kaiuttimet ja Jopo-polkupyörät maalataan Teknoksen jauhemaaleilla. Pääasiassa maalia myydään teollisuuteen ja maalaamoihin, mutta muutaman viime vuoden aikana jauhemaaleja on tullut myös kuluttajien saataville.

Kuten perinteinen märkämaali, myös jauhemaali koostuu sideaineesta, kovetteesta, pigmenteistä, täyteaineista ja apuaineista, jotka on kemiallisessa prosessissa jauhettu tasalaatuiseksi pulveriksi. Apuaineet maaliin valitaan käyttötarpeen mukaan.

– Esimerkiksi sairaaloissa, keittiöissä ja päiväkodeissa maalattavilla pinnoilla voidaan käyttää mikrobeja ja bakteereja tappavia antibakteerisia jauhemaaleja, Kouri kertoo.

Valtteina kestävyys ja ympäristöystävällisyys

Omassa arjessaan jauhemaalien parissa työskentelevä Kouri kiinnittää erilaisiin maalipintoihin vähän enemmän huomiota kuin keskiverto kuluttaja.

– Onhan se vähän ammattitauti, että katselen maalipintoja. Esimerkiksi rautakaupassa saatan kiinnittää ensin huomiota työkalun maaliin ja sitten vasta sen käyttöominaisuuksiin. On hienoa, miten jauhemaalaus mahdollistaa meille kuluttajille tuotteita, joiden maalipinnat kestävät kovaakin kulutusta.

Erinomaisen kulutuksen-, iskun ja säänkestävyyden lisäksi yksi jauhemaalauksen valteista on sen ympäristöystävällisyys.

– Jauhemaalit ovat täysin liuotteettomia, eivätkä ne sisällä haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, eli VOC-yhdisteitä, jotka ovat haitaksi terveydelle ja ympäristölle, Kouri kertoo.

Jauhemaalien ruiskumaalaus sähköstatiikan avulla on hyvin tehokasta, ja vain pieni osa maalista menee hukkaan. Lisäksi ohimaalattu jauhe voidaan vielä kerätä talteen ja käyttää uudestaan ja jauhemaalijäte polttaa energiaksi.

Laboratoriossa kehitetään yhä ympäristöystävällisempiä maaleja 

Teollisuus on käyttänyt jauhemaaleja 1960-luvulta lähtien. Kouri kertoo, että niiden käyttö on lisääntynyt vuosien varrella tasaisesti.

– Alun perin jauhemaalit nousivat suosioon kulutusta kestävänä, nopeana ja kustannustehokkaana vaihtoehtona, mutta tänä päivänä ympäristöarvot ovat nousseet yhä tärkeämmäksi tekijäksi.

Ympäristöarvot ovat myös Kourille tärkeitä. Hän seuraa kiinnostuneena, millaisia uusia, entistä ympäristöystävällisempiä tuotteita Teknoksen kemistit laboratoriossa kehittelevät. 

Teknos on muun muassa asettanut kestävän kehityksen tavoitteekseen vähentää tuotteidensa VOC-pitoisuutta vuosittain noin 5 prosenttia. 

– Lisäksi tavoitteenamme on lisätä vesiohenteisten tuotteiden osuutta merkittävästi erityisesti kuluttaja- ja ammattilaiskaupassa. Näin vähennämme VOC-päästöjä, eli haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, Kouri sanoo.

Harry Kouri's photo

Harry Kouri
Myyntijohtaja
Teknos