Orion

Suomalainen lääkekaappi – huoltovarmuutta vastuullisesti

Orion

Suomalainen lääkekaappi – huoltovarmuutta vastuullisesti

Kotimaisella lääketuotannolla varmistetaan, että apteekin hyllyllä on tarjolla vastuullisesti Suomessa valmistettuja lääkkeitä – myös kriisiaikoina. Lääkeyhtiö Orionilla ja sen kuudella lääketehtaalla on merkittävä rooli suomalaisten terveyden edistäjänä.

Kun päätä särkee, selkää jomottaa tai kuume vie sängyn pohjalle, moni käyttää tuttua kotimaista särkylääkettä. Kuivalle iholle tai kutiaviin käsivarsiin puolestaan levitetään useassa kodissa Orionin Aqualan-perusvoidetta, ja pimeinä vuodenaikoina riittävä D-vitamiinin saanti turvataan Suomen suosituimmalla D-vitamiinilla Devisolilla*.

Moni kodin lääkekaapista löytyvä tuttu lääke ja itsehoidon tuote valmistetaan meillä Suomessa, yhdessä lääkeyhtiö Orionin kuudesta tehtaasta. Kaiken takana on kemia. Ilman sitä ei uusia lääkkeitä tai voiteita pystyttäisi kehittämään ja valmistamaan. 

Orion on tuottanut lääkkeitä Suomessa noin sadan vuoden ajan. Se valmistaa niin ihmis- kuin eläinlääkkeitä sekä lääkkeiden vaikuttavia aineita. Orion myös käyttää vuosittain yli sata miljoonaa euroa uusien lääkkeiden tutkimukseen ja kehitykseen.

Orionin Suomen kaupallisten toimintojen johtaja Janne Maksimainen kertoo, että kotimainen lääketuotanto on erittäin tärkeää paitsi siksi, että apteekkeihin saadaan kotimaisia vaihtoehtoja, myös Suomen huoltovarmuuden kannalta. Koronapandemian myötä huoltovarmuuden tärkeys on tullut monelle entistä näkyvämmäksi.

– Lääkkeet ovat kriittinen osa huoltovarmuutta puhtaan veden, energiantuotannon ja maatalouden ohella. Tuotteille täytyy olla kysyntää normaaliaikoina, jotta tehtaat ovat käytössä myös kriisiaikana, Maksimainen kertoo.

Vastuu lääkkeen koko elinkaaresta 

Orion panostaa vastuullisuuteen lääkkeiden tuotantoketjun alusta loppuun.

Raaka-aineet hankitaan luotettavilta toimittajilta, joita Orion myös kouluttaa ja auditoi vastuullisuusasioissa. Lääkkeiden valmistusprosessit ovat mahdollisimman energiatehokkaita ja vastuullisia. Ympäristövastuun eteen tehdään Orionilla paljon töitä. Esimerkiksi mitä vähemmän resurssi- ja materiaalihukkaa syntyy, sitä vähemmän kuormitetaan ympäristöä ja joudutaan kuljettamaan jätteitä.

– Myös sen eteen tehdään jatkuvasti töitä, ettei tuotannosta päätyisi lääkejäämäpäästöjä ympäristöön. Kymmenen viime vuoden aikana päästöjä on vähennetty merkittävästi muun muassa kehittämällä tuotannon jätevesien hallintaa, Maksimainen kertoo. 

Orionin lääkepakkauksissa puolestaan käytetään pääosin kotimaisia, suomalaisesta puusta valmistettuja pakkausmateriaaleja. Pakkaussuunnittelua ohjaavat lääkkeiden säilyvyys ja oikeat pakkauskoot. Näin lääkkeet eivät pääse vanhentumaan eikä niitä jää turhaan yli.

Väärin hävitetyt lääkkeet aiheuttavat ison ympäristökuormituksen. Orion pyrkiikin lisäämään kuluttajien tietoisuutta niiden asianmukaisessa hävittämisessä.

– Käyttämättömät lääkkeet pitäisi aina palauttaa apteekkiin, eikä missään nimessä heittää viemäriin tai sekajätteeseen, Maksimainen muistuttaa.

Kohti hiilineutraalia huomista

Maksimainen arvostaa työssään sitä, että saa antaa oman panoksensa Suomen huoltovarmuuden varmistamiseksi. Myös se on hänestä merkityksellistä, että saa olla aidosti mukana auttamassa potilaita.

Vastuullisuus on Maksimaiselle tärkeä arvo, ja hänestä on hienoa, että Kemianteollisuus on asettanut konkreettisia tavoitteita hiilineutraaliuteen liittyen. Myös Orion tekee laajasti työtä hiilineutraaliuden eteen. Tällä hetkellä yhtiö uudistaa Turun tehdastaan ja rakentaa sen yhteyteen uuden aluelämpökeskuksen. Projekti on osa Orionin isoa energiahankekokonaisuutta.

– Parhaillaan meillä on käynnissä energiahankekokonaisuus, joka tähtää merkittäviin säästöihin energian käytössä. Lisäksi viime keväänä sitouduimme tavoitteeseen tehdä omasta toiminnastamme hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä.

*Pharmarket MAT 10/2020.

Janne Maksimainen's photo

Janne Maksimainen
Suomen kaupallisten toimintojen johtaja
Orion