Berner

Virusten vihollinen

Berner

Virusten vihollinen

Koronapandemian myötä käsidesistä on tullut jokapäiväinen välttämättömyys. Bernerin bakteereja ja viruksia torjuvista desinfiointituotteista vastaa tuotekehityspäällikkö Maria Liljelund. Oma työ kulkee hänenkin käsilaukussaan aina mukana.

Ennen kevättä 2020 käsidesi oli tuote, jonka moni hankki vain ulkomaanreissuille. Nyt käsidesit ovat levittäytyneet matkailijoiden laukuista jokaisen marketin aulaan, työpaikoille ja ihmisten taskuihin.

Bernerin desinfiointituotteisiin kuuluvat esimerkiksi kuluttajien LV Käsidesifiointi ja monet ammattikäyttöön suunnatut sarjat, kuten LV, Dilutus ja Desinfektol. Desinfiointituotteiden tuotekehityspäällikkö Maria Liljelund kertoo, että valtavan kysyntäpiikin vuoksi kevät 2020 oli erittäin poikkeuksellista aikaa Bernerillä. 

– Kaikkien desinfiointiaineiden osalta tuotantoa moninkertaistettiin ja tehtailla lisättiin vuoroja. Ensin alkoivat pakkausmateriaalit loppua ja sitten raaka-aineet, Liljelund kertoo.

Liljelundin työssä desinfiointituotteiden raaka-ainepula tarkoitti sitä, että piti alkaa tutkia reseptejä ja miettiä vaihtoehtoja. Hankalin hetki oli huhtikuussa 2020, kun desinfiointituotteiden tehoaineesta etanolista alkoi olla pulaa. Läheinen ja hyvä yhteistyö etanolitoimittajien kanssa auttoi ja pahimman yli päästiin.

Samana keväänä Berner priorisoi tuotteiden valmistuksen kaikkein kriittisimpään, eli sairaaloihin ja terveydenhuoltoon.

Lainsäädäntö ohjaa kemistin työtä 

Liljelundin työhön tuotekehityspäällikkönä kuuluu desinfiointituotteiden kehittäminen. Hän tutkii, miten olemassa olevia tuotteita voisi kehittää, millaisia tuotteita asiakkaat tarvitsevat ja millaisia tuotteita kilpailijat valmistavat.

Käytännössä työ vaatii lainsäädännön tuntemista.

– Kun alkoholilainsäädäntö muuttui pari vuotta sitten ja salli erilaisen suhteen alkoholipitoisuuksissa, meidän oli esimerkiksi mahdollista tehdä kuluttajakäyttöön tehokkaampi käsidesi. Silloin saimme käsidesiin tehon myös norovirusta vastaan, Liljelund kertoo.

Monia voi yllättää, että varsinainen haaste desinfiointiaineelle on juuri norovirus – siksi Bernerillä osattiin arvata, että noroviruksen tuhoava tuote kyllä tehoaa koronavirukseenkin. LV Käsidesinfioinnin teho koronavirukselle varmistettiin silti mikrobiologisessa laboratoriossa.

Bernerin desinfiointiaineita tehotestataan mikrobiologisissa laboratorioissa kahdella eri tavalla. Koeputkissa tutkitaan, miten aineet vähentävät mikrobeja laboratorio-olosuhteissa, käyttökokeissa taas testataan, paljonko mikrobeja on jäljellä, kun koehenkilöt ovat hieroneet tuotetta käsiinsä. 

Vastuullinen työ motivoi

Ympäristönäkökulma kulkee itsestään selvänä ohjenuorana läpi koko Liljelundin työn. Esimerkiksi pakkausten osalta valitaan aina niin kierrätettävä ja ekologinen vaihtoehto kuin mahdollista.

Desinfiointiaineen ydin aiheuttaa kuitenkin haasteita: jos aine tappaa mikrobeja, se ei voi olla täysin ekologinen.

– Paljon käytetty etanoli on kuitenkin siinä mielessä ympäristöystävällinen, että se haihtuu eikä jätä pinnoille jäämiä, Liljelund sanoo.

Koronapandemian myötä työn merkitys on muuttunut Liljelundin mielessä. 

– On palkitsevaa saada olla omalta osaltani mukana pandemian torjunnassa. Koin jo aiemmin tekeväni merkityksellistä työtä, mutta tällaisena aikana se on korostunut. 

Tällä hetkellä työ kulkee mukana myös vapaa-ajalla hyvin konkreettisesti: käsidesiä on aina mukana autossa ja käsilaukussa, ja alakouluikäiset lapsetkin ovat tottuneet siihen, että käsidesiä hierotaan tasaisin väliajoin. Käsienpesu vedellä ja saippualla on toki aina paras vaihtoehto, mutta usein on tilanteita, jolloin se ole mahdollista. Silloin käsidesi on paikallaan.

Liljelundille tärkeää on mahdollisuus ehkäistä myös toista maailmanlaajuista uhkaa: antibioottiresistenssin kasvua. Käsihygienian parantamisella voidaan vähentää infektioita ja niiden hoitamiseen tarvittavien antibioottien määrää ja sitä kautta ehkäistä resistenssin lisääntymistä.

Maria Liljelund's photo

Maria Liljelund
Tuotekehityspäällikkö
Berner