Kiilto

Pestään puhtaammin

Kiilto

Pestään puhtaammin

Kun Kiillossa valmistetaan Serto- ja Erisan-pyykinpesuaineita, tuotekehityskemisti Tomi Peltonen on reseptin takana. Joskus kehitystyö on niin kiinnostavaa, että Peltonen odottaa jo illalla, olisiko laboratoriossa aamulla tuloksia.

Moni harkitsee vaateostoksiaan tarkkaan, sillä vaatteiden valmistamisella on iso ympäristökuorma. Harva kuitenkaan suhtautuu pyykinpesuun samalla harkinnalla, vaikka se kannattaisi: jopa kaksi kolmasosaa vaatteen ympäristövaikutuksista syntyy nimittäin pesemisestä.

Kiilto on satavuotias suomalainen perheyritys, joka valmistaa muun muassa Serto- ja Erisan-brändien pyykinpesutuotteita. Tuotteiden kemiallisesta kaavasta vastaa tuotekehityspäällikkö Tomi Peltonen. Hän pitää suomalaisia melko taitavina pyykinpesijöinä, mutta pesuaineen annostelussa oli parannettavaa.

– Pääosin suomalaiset ovat tarkkaa kansaa ja ohjeita noudatetaan melko hyvin, mutta ehkä kaikille pyykinpesu ei ole se kaikista kiinnostavin aihe. Silloin koneeseen saattaa mennä reiluja tulpallisia, Peltonen sanoo.

Suurempi määrä ainetta ei pese paremmin, vaan saa pyykin vaahtoamaan liikaa, jää jäämiksi vaatteisiin ja valuu turhaan viemäriin ja vedenpuhdistamoille.

Kaikki tuskin tietävät sitäkään, että pesuaineissa on merkittäviä kemiallisia eroja: esimerkiksi valkopyykille tarkoitettu tuote pitää valkoisen kirkkaana. Mustille vaatteille tarkoitettu pesuaine korjaa puuvillatekstiilien pintaa ja ehkäisee haalistumista. Kirjopyykinpesuaineessa taas on värin siirtymisen estäviä aineita, jolloin raidallisen paidan värit eivät sekoitu.

Pesukone pyörii laboratoriossakin

Peltosen työ tuotekehityspäällikkönä tarkoittaa käytännössä, että hän seuraa pyykinpesutuotteiden markkinoita ja kemikaalien tutkimusta, etsii käsiinsä eri toimijoiden kemikaalinäytteitä ja kokeilee niitä. Päivittäinen laboratoriotyö kuuluu laboranteille, mutta Peltonen laatii tutkimussuunnitelmat ja pesuaineiden reseptit.

Vuonna 2028 Kiilto käyttää vain uusiutuvaa energiaa.

Laboratoriossa pesuaineita tutkitaan tarkkaan. Esimerkiksi uuden tuotteen kehitystyössä pesutehoa testataan hyvin konkreettisesti: pyykkikone pyörii työtilassa tämän tästä. Laboratoriossa on testejä varten liattuja kankaita, joissa on esimerkiksi rasvalikaa, huulipunaa, tärkkelystä tai proteiinia.

Testipesun jälkeen voidaan arvioida tahran vaalenemista sekä silmämääräisesti että numeerisesti kankaan heijastusarvoa mittaamalla.

Tuotekehityspäällikön työ on erityisen jännittävää silloin, kun testataan uusia yhdisteitä ja tutkitaan niiden käyttäytymistä.

– Saatan illalla jo odottaa, että onkohan labrassa aamulla tuloksia. Se on vähän kuin odottaisin jonkin elokuvan ensi-iltaa, Peltonen sanoo.

Ympäristöjohtajaksi konkreettisilla teoilla

Mitä tahansa projektia, koulutusta tai uutta pesuainetuotetta Peltonen kehittääkään, on oletusarvo, että ympäristönäkökulma on siinä vahvasti mukana.

Kiilto toteuttaa Lupaus ympäristölle -hanketta, jossa se on asettanut konkreettisia tavoitteita ympäristön hyväksi. Myös Peltonen on työryhmässä mukana. Työtä tehdään läpi koko yrityksen tuotteiden sisällöistä logistiikkaan ja käytettyyn energiaan. Kiilto pyrkii alansa ympäristöjohtajaksi ja se on Peltoselle iso arvo.

– Minulle on iso juttu, kun näen omat tuotteeni kaupan hyllyllä, Peltonen sanoo.

Kiillon tavoitteena on esimerkiksi se, että vuoteen 2025 mennessä 70 prosenttia pakkauksista on joko uudelleen käytettäviä tai kierrätysmateriaalista valmistettuja. Vuonna 2028 Kiilto käyttää vain uusiutuvaa energiaa. 

Peltonen toivoo, että muutkin yritykset seuraisivat ympäristötyössä Kiillon jalanjälkiä.

­– Olisi hienoa nähdä, että oma työ poikii ympäristövastuullisuutta koko alalle. Haluan uskoa, että olen ollut viemässä koko kemianteollisuutta kohti hiilineutraaliutta, Peltonen sanoo.

Tomi Peltonen's photo

Tomi Peltonen
Tuotekehityspäällikkö
Kiilto