Borealis Polymers

Ruokaa suojaamassa

Borealis Polymers

Ruokaa suojaamassa

Kevyt pakkaus, pidempi säilyvyys, vähemmän hävikkiä. Muovialan yritys Borealis Polymers takaa, että ruoka on turvallista. Sen kehittämät uudet innovaatiot tekevät elintarvikepakkauksista ohuempia ja ekologisempia.

Kun astut sisään lähikauppaan, näet monta ruokapakkausta, jonka taustalla on Porvoossa toimiva muovialan yritys Borealis Polymers.

Kurkun päällä on polyeteenikalvo, joka estää veden haihtumista ja kurkun nahistumista. Pasta on pakattu kirkkaaseen ja rapisevaan polypropeenipakkaukseen. Lihapakkauksen päälle pingotetun muovikalvon sisäpinta varmistaa, että pakkauksen saumat ovat tiiviit. Mehupurkissa on kalvo kartongin sisä- ja ulkopuolella, jottei neste valu kartongista läpi.

Borealis Polymers on tuottanut elintarvikepakkausten materiaaleja jo 50 vuoden ajan. Yritys on osa kansainvälistä Borealis-konsernia. Suomessa valmistetaan polypropeeni- ja polyeteeni-muovirakeita eli granulaatteja, joista Borealiksen asiakkaat ja niiden asiakkaat tekevät elintarvikepakkauksia.

Ruoan pakkausmateriaali ei ole mitä tahansa muovia, vaan sen valmistamiselle on tiukat kriteerit, kertoo Borealiksen pakkausasiantuntija Auli Nummila-Pakarinen.

– Materiaalin tulee olla puhdasta eikä se saa päästää ruokaan makuja tai hajuja, mikä vaarantaisi ruoan laadun.

Yksi ruokapakkauksen tehtävistä on myös estää hävikkiä. Osa karsastaa muovia ja pitää sitä turhana roskana, mutta muovipakkauksen ympäristövaikutus on murto-osa ruoan tuotannon aiheuttamasta ympäristöhaitasta. Ruoan hyvä säilyvyys on tärkeää.

Muovia kehitetään jatkuvasti

Muoviyritys Borealiksen pyrkimyksenä on kehittää entistä parempia materiaaleja ja lisätä niiden suorituskykyä, eikä niinkään muovin käyttömääriä.

–Tekemämme työ on alusta asti tähdännyt siihen, että ruokaa voidaan suojata mahdollisimman vähällä materiaalilla. Se on ekologisempaa ja säästää arvokkaita resursseja, Nummila-Pakarinen sanoo.

Kauppoihin onkin ilmestynyt tuotteita, kuten jauhelihaa, joka on pakattu kovan muovin sijaan ohueen joustopakkaukseen. Osa valitsee saippuahyllystä pussimaisen täyttöpakkauksen kovan pullon sijaan.

Borealis edistää myös muovin kierrätettävyyttä. Mitä useammasta muovilaadusta esimerkiksi rasia tai pullo koostuu, sitä vaikeampaa on sen kierrättäminen. Siksi Borealis on kehittänyt yhteistyössä eri toimijoiden kanssa useita monomateriaali- eli yhden muovilaadun pakkauksia.

– Muovi on liian arvokas ja hyvä materiaali siihen, että se heitettäisiin pois yhden käyttökerran jälkeen, Nummila-Pakarinen sanoo.

Edistysaskeleita kohti hiilineutraaliutta 

Kun pakkausasiantuntija Nummila-Pakarinen itse käy ruokakaupassa, hän näkee ensin pakkauksen ja sitten vasta sisällön. Hän tutkii, millaiseen materiaaliin ja pakkaukseen uutuustuotteet on kääritty.

– Kyllä se tuo turvallisuuden tunnetta, kun tietää, että hyvissä pakkauksissa ruoka säilyy, Nummila-Pakarinen sanoo.

Ekologisuus on Nummila-Pakariselle tärkeä arvo, ja hän arvostaa sitä, että saa olla mukana Kemianteollisuuden tavoitteessa kohti hiilineutraaliutta. 

Uudet innovaatiot muuttavat maailmaa. Nummila-Pakarinen odottaa mielenkiinnolla, millaisia edistysaskeleita muovin kierrätettävyydessä ja ominaisuuksissa vielä nähdään. 

Valtaosa muovista valmistetaan fossiilisen öljynjalostuksen sivuvirroista, kuten naftasta, nestekaasusta ja bensiinistä. Niiden tilalla on kuitenkin mahdollista käyttää vaikka pihkaa tai käytettyä paistoöljyä edelleen jalostettuna, jolloin muovi on biopohjaista. Esimerkiksi Belgiassa Borealis tekee jo yhteistyötä Nesteen kanssa ja tuottaa muovia uusiutuvista raaka-aineista.

– Olennaisinta on, että kaikki resurssit, mitä muovin tuottamiseen kuluu, käytetään mahdollisimman tehokkaasti, Nummila-Pakarinen sanoo.

Auli Nummila-Pakarinen's photo

Auli Nummila-Pakarinen
Pakkausasiantuntija
Borealis Polymers